Σχεδιάζοντας μια επίσκεψη στη Χίο

Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι σχετικά μεγάλα σε μέγεθος, ανεξάρτητα και πλούσια σε ιστορία, αξιοθέατα και προσφερόμενες υπηρεσίες. Κάθε νησί έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καθώς τα νησιά βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, πολλοί τουρίστες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να επισκεφτούν στις διακοπές τους περισσότερα από ένα νησιά. Ωστόσο, η απόστασή τους από την Ηπειρωτική Ελλάδα και η ύπαρξη πολλών πιο γνωστών νησιών (όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Κέρκυρα – για να αναφέρουμε μόνο μερικά) σημαίνει ότι σχετικά λίγοι ξένοι έχουν ανακαλύψει αυτά τα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Χίος. Το νησί της Χίου δεν έχει αλωθεί από το διεθνή τουρισμό και οι επισκέπτες αισθάνονται περισσότερο σαν φιλοξενούμενοι ανάμεσα στους ντόπιους. Πλημμυρισμένη με μια μοναδική ατμόσφαιρα, περιβάλλον και κουλτούρα, το νησί της Χίου θα επιβραβεύσει εκείνους που αναζητούν διακοπές στο Αιγαίο με μια ιδιαίτερη διάσταση.

Η Χίος είναι το κατάλληλο μέρος για διακοπές αν:

– Θέλετε να επισκεφθείτε ένα μέρος με αυθεντική τοπική κουλτούρα

– Θέλετε να θαυμάσετε μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα

– Θέλετε να κάνετε τα μπάνια σας σε πολλές πανέμορφες παραλίες, καθαρές και χωρίς υπερβολική πολυκοσμία

– Θέλετε να επισκεφθείτε έναν τόπο τον οποίο ο μαζικός τουρισμός δεν έχει ακόμα κατακτήσει και αλλοιώσει

– Θέλετε να μείνετε σε σε ένα μέρος που προσφέρει πλήρεις τουριστικές υπηρεσίες αλλά επιπλέον δίνει απεριόριστες δυνατότητες και σε αυτούς που επιθυμούν να κινούνται ανεξάρτητα.

Γενικά:

– Το νησί είναι ασφαλές και προσφέρει μεγάλη ποικιλία και επομένως είναι κατάλληλο τόσο για οικογένειες με μικρά παιδιά, όσο και για ατομικές ή ομαδικές διακοπές.

– Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους, ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσυκλέτα συνιστώνται ώστε να μπορεί κανείς να επισκεφτεί κάποια από τα μέρη όπου δεν φτάνει η τοπική συγκοινωνία και οι οργανωμένες εκδρομές.

– Υπάρχουν οργανωμένοι χώροι κάμπινγκ, αλλά η κατασκήνωση δεν επιτρέπεται έξω από τους χώρους αυτούς και επομένως η ενοικίαση δωματίου είναι απαραίτητη. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν κοντά σε όλα τα χωριά και τα περισσότερα αξιοθέατα. Φυσικά, οι αποστάσεις δεν είναι πολύ μεγάλες (το πολύ 60 χλμ.) και επομένως η επίσκεψη σε κάθε γωνιά του νησιού μπορεί να γίνει και από ένα μόνο σημείο.

– Η επικοινωνία από και προς το νησί είναι καλή και εύκολα μπορεί κανείς να επισκεφτεί από τη Χϊο και άλλα νησιά. Η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόλις μιας ώρας.

Σύνδεση της Χίου με άλλες περιοχές

Η πρόσβασή σας στο νησί της Χίου μπορεί να γίνει είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο.

Από Αθήνα εκτελούνται σε καθημερινή βάση προγραμματισμένα αεροπορικά δρομολόγια και η σύνδεση με Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν καθημερινή.

Υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με Πειραιά, Λαύριο, Καβάλα, Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία αλλά και τον Τσεσμέ της Τουρκίας.

Το καλοκαίρι ενδέχεται να προστίθενται κάποιες ακτοπλοϊκές συνδέσεις με νησιά των Κυκλάδων, όπως Πάρο και Νάξο.

Τέλος, η Χίος συνδέεται με τα κοντινά νησιά Οινούσσες και Ψαρά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ταξιδιωτικό οδηγό της Χίου πατώντας εδώ.

Οινούσσες

Τα πέντε μικρά νησιά, δύο μίλια από τη βορειοανατολική ακτή της Χίου, είναι γνωστά με το όνομα του μεγαλύτερου από αυτά, της Οινούσσας. Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και επέστρεψαν σε αυτό μετά το 1827. Οι δυσκολίες τους όμως δεν τελείωσαν με την επιστροφή τους στα νησιά, καθώς ο Τούρκος κατακτητής φρόντισε να είναι ιδιαίτερα αυστηρός μαζί τους. Οι δυσβάσταχτοι φόροι οδήγησαν τελικά τους περισσότερους άντρες στη θάλασσα. Πολλοί από αυτούς έγιναν αργότερα πλοιοκτήτες και σήμερα μερικοί από τους πιο πλούσιους και παγκοσμίως διάσημους εφοπλιστές κατάγονται από αυτό το μικρό νησί.

Στις Οινούσσες βρίσκεται επίσης και μια από τις μεγαλύτερες σχολές εμπορικής ναυτιλίας της Ελλάδας. Υπάρχει ένα μικρό ξενοδοχείο, μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία, ταβέρνες, και πολλές ευχάριστες παραλίες. Υπάρχει τακτική σύνδεση με την πόλη της Χϊου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πολλά ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν διάφορες εκδρομές στα νησιά. Αυτές οι εκδρομές συχνά περιλαμβάνουν και προσέγγιση σε παραθαλάσσια χωριουδάκια της Χίου (όπως η Λαγκάδα με τις φημισμένες ταβέρνες της), κάνοντας τα ταξίδια αυτά έναν ιδανικό συνδυασμό θάλασσας, ήλιου και ελληνικής κουζίνας.

Το λιμάνι των Οινουσσών μπορεί απέχει από το αντίστοιχο της Χίου 9 μίλια και μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά σκάφη.

Ψαρά

Τα Ψαρά βρίσκονται 12 μίλια βορειοδυτικά της Χίου και σε απόσταση 40 μιλίων από το λιμάνι του νησιού. Μπορεί να φτάσει κανείς σε αυτά με πλοίο από την πόλη της Χίου, ή με μικρότερο πλοιάριο από τα Λημνιά, το επίνειο της Βολισσού. Στο νησί έχουν γραφτεί πολλές ιστορικές σελίδες, ένδοξες αλλά και τραγικές. Ο διάσημος επαναστάτης ναύαρχος Κανάρης καταγόταν από τα Ψαρά, και οι Ψαριανοί ήταν ανάμεσα στους πρώτους Έλληνες που επαναστάτησαν κατά των Τούρκων το 1821. Κατά το 1824, οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο νησί και έσφαξαν περισσότερους από 15.000 Έλληνες, ενώ μόλις 3.000 κατάφεραν να διασωθούν. Το νησί δε συνήλθε ποτέ από αυτήν την πλήρη καταστροφή.

Σήμερα, έχει λιγότερους από 500 κατοίκους, οι οποίοι μένουν όλοι στο μοναδικό οικισμό του νησιού, το χωριό των Ψαρών. Οι επισκέπτες θα βρουν στα Ψαρά μερικά καφενεία που σερβίρουν και μεζέδες, καθώς και δωμάτια για να διανυκτερεύσουν. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά (μία φορά την εβδομάδα) τα τελευταία χρόνια το καθιστά ένα καινούριο ενδιαφέροντα προορισμό για διακοπές.

Το λιμανάκι των Ψαρών μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά σκάφη, μιας και διαθέτει τους κατάλληλους χώρους αλλά και το κατάλληλο βάθος.

Previous Εβδομαδιαίες Κρουαζιέρες